Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


2010. gada 25. oktobris - «Par profesionālitāti un daļēju taisnību»
25.10.2010

Katrs mēs dzīvē izvēlamies savu nodarbošanās veidu, savu speciālitāti, savu profesiju. Savu izvēli izdarām pēc mūsu spējām, interesēm un arī dažādiem materiālas dabas apsvērumiem.

Par piemērotību vienai vai otrai profesijai mums nākas aizdomāties arī tad, kad vērojam biežo un visai dīvaino kadru maiņu mūsu valsts vadošajos amatos. Izrādās, ka mums ir tādi universāli speciālisti, kas spēj strādāt par valsts ministriem jebkuŗā nozarē – vienalga, vai tā būtu izglītība, ekonomika, valsts aizsardzība, iekšlietas vai kultūra. Skaidrojums jeb, pareizāk sakot, attaisnojums, te ir ļoti vienkāršs. Šie cilvēki, lūk, esot profesionāli vadītāji, un vadītājiem neesot nekādas vajadzības pārzināt visos sīkumos savas nozares specifiku.

No vienas partijas uz otru ceļo polītiķi. Reizēm viņi ir kreisie, reizēm centriskie vai labējie, bet reizēm viņi paši skaidri nemāk pateikt, kura polītiskā spektra daļā viņus pieskaitīt. Gadās, ka konservātīvie pēkšņi kļūst par liberāļiem, bet tik pat labi var būt arī otrādi. Vienīgi tad, ja polītiķa darbam kā piederīgas pieskaitām arī tādas lietas kā godaprātu, uzticību kādiem noteiktiem ideāliem un pienākuma apziņu pret savu tautu un Tēvzemi, kļūst redzams, cik šāda «pārkvalificēšanās» ir pretdabīga, amorāla un nejēdzīga. Polītiķi nav mazi bērni, kas mācās un, pamazām atklājot sev pasauli, veido savu pasaules uzskatu. Polītiķim, kas izvirza savu kandidātūru uz Saeimu, ir jābūt nobriedušam cilvēkam ar saviem ideāliem un savu vērtību sistēmu, kuŗu tas savā polītiskajā darbībā ir gatavs aizstāvēt un pārstāvēt. Laipošana un partiju piederības maiņa liecina par to, ka polītiķim nav šo savu ideālu un savas pārliecības attiecībā uz valsts dzīves veidošanu. Iespējams, ka šādi ideāli un pārliecība viņam ir tikai attiecībā uz savu personisko labklājību un nākamais darbs valdībā ir izplānots tikai kā līdzeklis šo personiskās labklājības ideālu reālizēšanā.

Tādēļ, ir ļoti svarīgi, lai mēs kārtējās vēlēšanās balsotu nevis par tiem apsviedīgākajiem, viltīgākajiem, vērienīgākajiem, glītākajiem un izslavētākajiem amatniekiem un aktieŗiem polītikā, bet gan par tiem, kuŗi savu polītiķa profesiju saista ar mūsu tautas kopējām interesēm, mums nozīmīgajiem ideāliem un ir tam visam uzticīgi.

Raidījumā piedalās Alvils Bērziņš un Jānis Kušķis. Raidījumu vada Leonards Inkins.

Raidījumu iespējams noklausīties šeit:

Ir iespējams lejuplādēt arī MP3 datni, nospiežot šeit.



Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Einārs, Ervīns, Klāvs
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».