Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


E-vielas
15.08.2006

Ik pa laikam sabiedrībā uzvirmo E vielu bums. Gandrīz jebkuram pārtikas produktam sastāvā ir lielāka vai mazāka E buķete. Maģiskais E un skaitļu savienojums ir kods dažādām vielām, kas produktu saglabā ilgāk, padara mīkstāku, garšīgāku, piedod krāsainību un kārdinājumu. Kas ir šīs vielas un ko tās mums var nodarīt... Parasti pārtikas piedevas nosaukumu veido šādi: burtam E (kas ir cēlies no angļu valodas vārda «edible» un nozīmē «ēdams») seko trīs cipari, kas norāda pamatkategoriju (100 - krāsvielām, 200 - konservantiem, 300 - antioksidantiem). Saraksts, kādās grupās pārtikas piedevas tiek iedalītas ir visai garš, taču skaidrs, ka ne visas vielas ir mums labvēlīgas.

E102 - bīstama
E103 - aizliegta
E104 - apšaubāma
E105 - aizliegta
E106 - bīstama
E110 - bīstama
E120 - aizliegta
E122 - apšaubāma
E123 - ļoti bīstama!
E124 - bīstama
E125 - aizliegta
E126 - aizliegta
E127 - bīstama
E130 - aizliegta
E131 - aizliegta
E141 - apšaubāma
E142 - kancerogēna
E150 - apšaubāma
E151 - apšaubāma
E160A - bīstama
E161 - apšaubāma
E171 - apšaubāma
E173 - apšaubāma
E180 - apšaubāma
E191 - aizliegta
E210 - kancerogēna
E215 - kancerogēna
E220 - sagrauj vitamīnu B1
E221 - gremošanas traucējumi
E224 - gremošanas traucējumi
E226 - gremošanas traucējumi
E230 - ādas funkcijas traucējumi
E231 - ādas funkcijas traucējumi
E232 - ādas funkcijas traucējumi
E239 - kancerogēna
E240 - apšaubāma
E241 - apšaubāma
E250 - hipertonijas izraisītājs
E251 - hipertonijas izraisītājs
E252 - hipertonijas izraisītājs
E271 - kancerogēna
E311 - izraisa izsitumus
E312 - izraisa izsitumus
E320 - satur daudz holesterīnu
E321 - satur daudz holesterīnu
E330 - kancerogēns
E338 - gremošanas traucējumi
E340 - gremošanas traucējumi
E341 - gremošanas traucējumi
E407 - gremošanas traucējumi
E450A - bīstama
E453 - gremošanas traucējumi
E455 - gremošanas traucējumi
E456 - gremošanas traucējumi
E461 - gremošanas traucējumi
E462 - gremošanas traucējumi
E465 - gremošanas traucējumi
E477 - apšaubāma

Ieskatam vēl viens saraksts, ja gribat iegūt kādu no slimībām:

Ļaundabīgs audzējs: E103, 106, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152, 210, 211, 213, 217, 240, 330, 477
Kuņģa un zarnu trakta slimības: E221 - 226, 320 - 322, 338 - 341, 407, 450, 461 - 466
Aknu un nieru slimības: E171 - 173, 320 - 322
Alergēni: E230 - 232, 239, 311 - 313
Nāvīgi bīstami: E121, 123, 240, 330, 621, 641

Praktisks piemērs: ņemam saldējumu, apēdam un skatāmies, kas ir nonācis mūsu vēderā. 12% meža ogu piedevas, ieraugs ar Acidophilus un Bifidobakterium Speciees un citas mažāk nozīmīgas sastāvdaļas. Un mūsu E:

E440 - pektīns
E415 - ksantāna sveķi
E202 - kālija sorbāts
E330 - citronskābe (kas, kā izrādās, ir kancerogēna)
E322 - lecitīni (izraisa, kuņģa un zarnu trakta slimības)
E1422 - Acetilētas dicietes adipināts
E471 - Taukskābju mono - un diglicerīdi

Protams, no viena saldējuma vai vienas kolas nekas ļauns nenotiks, taču saskaitot, cik tādu vielu mūsu ķermenī nav nonācis visas dzīves laikā? Piemēram, automašīnā mēs lejam tikai «svaigu» eļļu, neko nelejam vecu, kāpēc? Tāpēc, ka mēs vēlamies, lai tā mums ilgāk kalpotu. Automašīnai var nopirkt jaunu detaļu, ja kaut kas ir salūzis vai pat jaunu auto, taču mums mūsu ķermenis, ir tikai viens. Sargāsim un kopsim mūsu dvēseles templi! Nav jēgas savu izskatu saglabāt pēc nāves, jo tad jau dvēsele tajā vairs nav, bet ir pierādīts, ka cilvēki, kuri savas dzīves laikā ir stipri piesātinājuši sevi ar šīm E vielām, pēc nāves kļūst kā iebalzamēti. Kā saka - pat tārpi «neņem».

Ir vasara - augļu, ogu un zaļumu laiks. Pacienāsim sevi un draugus ar svaigi spiestu sulu, tikko lasītām zemenēm un āboliem. Neindēsim viens otru!


Baiba Eihenberga

Gaiļezera Iekšķīgo slimību nodaļas vadītāja Edmunda Jansona viedoklis:

Varu tikai pievienoties raksta autorei un viņas aicinājumam lietot dabas veltes bez dažādiem konservantiem, kuri gan visai kārdinoši uzlabo produktu vizuālo izskatu un dažkārt arī garšas īpašības, taču var arī radīt dažādas nevēlamas blakus parādības - alerģiju, onkoloģiskas slimības un vēl kādas vēl neizzinātas pārmaiņas mūsu organismā.

Diemžēl dzīves temps mums liek arvien vairāk izmantot ātri lietojamus produktus, kuriem ir tik neparasti ilgi realizācijas termiņi, tādējādi atvieglojot mūsu dzīvi. Ar vien mazāk laika paliek pašiem gatavot pārtiku no svaigiem produktiem. Arī pārtikas ražotāji ir ieinteresēti ar iespējams mazākiem zaudējumiem gūt peļņu. Tā ir civilizācijas attīstības negatīvā puse.

Pārtikas piedevu, konservantu un citu vielu pievienošanu produktiem nosaka valsts likumdošana. Mūsu gadījumā tā ir ES un tās likumdošanas orgāni. Ir noteikts, ka ir jābūt brīdinājumiem par piedevas iespējamām negatīvajām izpausmē.

Konkrēts piemērs - Aspartāms. (E-951) Viela, kura ir mākslīgi iegūta un kuru izmanto kā saldinātāju daudzos pārtikas produktos ar zemu kalorāžu - dzērienos, saldējumos, dažādos cepumos, saldumos (ap 5000 izstrādājumu!). Salīdzinot ar cukuru tas ir 200 reizes saldāks! ES ir noteikusi, ka šīs vielas daudzums nedrīkst pārsniegt 1000 miligramus uz kilogramu produkta. Brīdinājums - ir nelietot cilvēkiem, kuriem ir vielmaiņas slimība fenilketonūrija. Citu brīdinājumu nav, lai gan dzīvniekiem var radīt onkoloģiskas slimības.

Secinājums viens - vielas, kuras dabiskos produktos nav sastopamas un organisma bioķīmiskā sistēma agrāk nav saskārusies, var tikt atzītas nelielos daudzumos par izmantojamām, bet nevar uzskatīt par drošām, jo tikai ilgā laika posmā (vairākās paaudzēs) var izvērtēt tās postošo ietekmi uz cilvēka veselību.

Atliek tikai pašiem izvēlēties sev pieņemamo dzīves modeli un cerēt, ka lauksaimnieki būs ieinteresēti pārdot savu produkciju arī individuāliem pircējiem, bet ne tikai lielražotājiem.


Komentāri
Alvils  16.08.2006 09:37:18
Derīgi, lai arī kaut kur bija lasīts.

Baiba  21.08.2006 11:14:18
Atkaatoshana - zinaashanu maate! :D


Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Balva, Viktorija
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».