Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Uzbrukums pret?
25.04.2009

Padomju okupācijas gados latviešu valoda bija pakļauta masīvai rusifikācijai. Daudzi latvieši pie tās pieraduši, un dažādi krievu valodas atdarinājumi sastopami joprojām. Bet tikpat viegli daudzi tagad pakļaujas nevēlamai angļu valodas ietekmei.

Latviešu valodā ir septiņi locījumi ar savām galotnēm. Angļu valodā locījumu ir daudz mazāk. Mums ir datīvs. Angļiem tas ir tikai dažiem vietniekvārdiem, bet lietvārdiem nav, tāpēc angļu valodā lieto prievārdus. Mums nav jāatdarina angļu valoda prievārdu lietošanā, bez vajadzības nav jālieto arī prievārds pret.

Bet arvien biežāk gadās šādi teikumi.

– Vairāk nekā simt tūkstoš cilvēku kļuvuši par bēgļiem pēc serbu uzbrukuma pret albāņiem Kosovā.

– Iespējami jauni amerikāņu aviācijas uzbrukumi pret militāriem objektiem Irākas territorijā.

– Varšavas pakts savulaik plānoja kodoluzbrukumu pret Dāniju, lietojot simt reizes stiprāku bumbu, nekā amerikāņi nometa Hirosimā.

– Palestīniešu ekstrēmisti plānojuši jaunus uzbrukumus pret Izraēlas valsti.

Šais teikumos prievārds pret lietots gluži lieki kā angļu valodas atdarinājums. Iztiksim bez tā.

– Vairāk nekā simt tūkstoš cilvēku kļuvuši par bēgļiem pēc serbu uzbrukuma albāņiem Kosovā (nevis – pret albāņiem Kosovā).

– Iespējami jauni amerikāņu aviācijas uzbrukumi militāriem objektiem Irākas territorijā (nevis – pret militāriem objektiem Irākas territorijā).

– Varšavas pakts savulaik plānoja kodoluzbrukumu Dānijai (nevis – pret Dāniju), lietojot simt reizes stiprāku bumbu, nekā amerikāņi nometa Hirosimā. – Palestīniešu ekstrēmisti plānojuši jaunus uzbrukumus Izraēlas valstij (nevis – pret Izraēlas valsti).

Vēl citi teikumi kopā ar labojumiem.

– Sarajevā notikuši vairāki uzbrukumi NATO kaŗavīriem (nevis – uzbrukumi pret NATO kaŗavīriem).

– Ēģiptē apcietināti četrdesmit terroristi, kas apsūdzēti uzbrukumos valdībai (nevis – uzbrukumos pret valdību).

– Belgradē ievesti armijas papildspēki, taču nekādi uzbrukumi demonstrantiem nav notikuši (nevis – uzbrukumi pret demonstrantiem nav notikuši).

– «Augstākās patiesības» sektantu vadītājiem Japānā izvirzītas piecpadsmit apsūdzības par uzbrukumu organizēšanu mierīgiem iedzīvotājiem (nevis – par uzbrukumu organizēšanu pret mierīgiem iedzīvotājiem).



Vārda dienas
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».