Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Intīms
21.01.2009

Vārdnīcās teikts: intīms – tāds, kas attiecas uz cilvēka personisko dzīvi, viņa jūtām; arī – ļoti biedrisks, sirsnīgs. Kādā vecā vārdnīcā ir arī skaidrojums – sirsnīgā draudzībā esošs.

Šādam nozīmes skaidrojumam atbilst, piemēram, šādi teikumi.

– Lielhercogiene pieņem kņazieni savās intīmajās viesībās.

– Man ļoti nepatīk runāt balsī par dziļi intīmām lietām, kas skaŗ tikai mani pašu un man tuvākos cilvēkus.

– Zigfrīds Meierovics kādā intīmā sarunā izteicās, ka «Varšavas orientācija» Latvijai būtu kaut kā jārevidē.

Pret vārda intīms lietojumu minētajos teikumos nav ko iebilst. Ar šādu nozīmi vārdu intīms latviešu valodā lietojam jau vairāk nekā simt gadu.

Svešvārdus daudzi tagad lieto, īsti nezinādami, ko tie nozīmē. Rīgā un citās pilsētās Latvijā pēdējos gados milzum izplatījusies prostitūcija, kas ir sevis pārdošana dzimumsakariem par maksu. Šī parādība bijusi arī agrāk izplatīta vai nu atklāti, vai slēpti kā padomju gados. Tomēr neviens agrāk neteica, ka prostitūtām ar viņu klientiem būtu kādas intīmas attiecības. Šādos gadījumos palaikam nevar runāt par savstarpējām ļoti sirsnīgām, biedriskām vai draudzīgām attiecībām vai jūtām. Runa te ir palaikam par ne visai draudzīgu sevis pārdošanu naudas iegūšanai.

Bet tagadējos laikrakstos nereti lasāmas pārprotamas ziņas.

– Vairākās Cēsu kafejnīcās iespējams sarunāt jaunavas intīmiem pakalpojumiem.

– Rīgā Marijas un Čaka ielā pastaigājas šeit parastās intīmo pakalpojumu piedāvātājas.

– Liela daļa ar sifilisu saslimušo ir biznesmeņi, kas var atļauties apmeklēt saunas, restorānus, intīmos klubus un nereti izsaukt intīmo klubu jaunās meičas uz māju.

– Bijām gluži satriekti, uzzinot, ka Vidzemē un Kurzemē pirtis ir sabrukušas, bet jaunas ir celtas tikai – kā tagad sākts teikt – intīmo klubu vajadzībām.

Redzam, ka šais teikumos prostitūcija sākusi uzurpēt vārdu intīms, kam valodā ir pavisam cita nozīme. Visos minētajos teikumos patiesībā iederētos vārds seksuāls vai lietvārda sekss ģenitīvs, tātad – seksuāli (vai seksa) pakalpojumi, seksa klubi. Šo iestādījumu turētājiem nevajadzētu slēpties aiz vārda intīms, kas nozīmē pavisam ko citu. Kritizējot prostitūcijas izplatīšanos, būtu iespējams arī sen zināmais apzīmējums – atklātais vai publiskais nams.

Bet vārds intīms lai paliek sākumā minētajai nozīmei.



Vārda dienas
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».